pastilla-azul-portada

Bases
curts

QUI POT PARTICIPAR-HI?

Podrà participar i/o concursar, independentment de la seva nacionalitat *, qualsevol persona física major de 18 anys o qualsevol persona jurídica.

* Veure Palmarès per als països específics de cara al Premi al Millor Curtmetratge sobre Drets Humans

QUIN TIPUS DE CURTMETRATGE POT PARTICIPAR-HI?

L’Autor/Productor/Distribuïdor pot presentar tots els curtmetratges que vulgui i que hagin estat produïts amb posterioritat a l’1 de gener del 2021.

Important: Els curtmetratges són produccions audiovisuals de fins a 30 minuts i que han de ser de ficció, animació i documental. Els formats de vídeo recomanats són mov, mp4 i amb una resolució de 1080, enquadrament de 16:9. El format de so recomanat és a dolby 5.1
A la categoria Mobile Filmmaker Pro s’apliquen les mateixes normes que per a la resta, però amb les següents condicions: únicament s’admeten autors que hagin realitzat més de tres curtmetratges amb smartphones d’alta gamma indicant obligatòriament, treballs anteriors marca i model; es permet el ús de dispositius mòbils (drons, càmeres d’acció, etc. ) en un màxim del 10% del total de la durada del curtmetratge; la durada serà de fins a 15 minuts; es permet durant el rodatge l’ús d’elements externs (micròfons, il·luminació dollies ) i en la postproducció l’ús de programes d’edició o tractaments d’imatges que el participant cregui oportú.

Important: No s’admetran versions reduïdes, modificades o esteses d’altres curtmetratges, ni es poden haver presentat en anteriors edicions del FICIE ni amb cap altre títol. Tampoc no s’admeten anuncis comercials, videoclips ni tràilers d’altres pel·lícules ni obres no acabades ( work in progress ).

Important: Si el vostre idioma NO és l’espanyol hauran de tenir els subtítols inserits en espanyol, o bé els subtítols per separat en srt. Si arribat el cas un curtmetratge en llengua no espanyola és seleccionat haurà de facilitar els subtítols en espanyol en format .srt, en cas contrari serà desqualificat.

COM PARTICIPO?

Important: No s’acceptaran fitxers digitals en suport físic, únicament enllaços a Vimeo i/o Youtube o altres plataformes d’emmagatzematge al núvol.

Important: L’Autor/Productor/Distribuïdor pot presentar tots els curtmetratges que desitgi des de la data de publicació d’aquestes bases i fins a les 23:59:59 pm (hora espanyola) del 30 d’ abril de 2023 a través de les plataformes oficials associades : Movibeta i Festhome. Allà també es disposaran de les bases d’aquesta edició del FICIE en espanyol i en anglès.

En el moment de la inscripció, el Autor/Productor/Distribuïdor tindrà a la vostra disposició un menú on triar en la categoria que vulgueu inscriure els vostres curtmetratges. Únicament es pot inscriure un curtmetratge en una categoria, NO a diverses.

L’Organització es posarà en contacte , a través de les plataformes en línia associades, amb tots els participants a partir del tancament del termini d’inscripció per confirmar-los o no la seva participació efectiva en aquesta edició.

Tots els dubtes podran ser resolts a:

Correu electrònic: festivalelche@fundacionmediterraneo.es
Facebook: https://es-es.facebook.com/festivaldecine/
Twitter @festivalelche

QUAN, QUINS CURTMETRATGES ES PROJECTEN I ON?

Important: El Jurat de Selecció seleccionarà els curtmetratges que formaran part de la Secció Oficial. La seva decisió es coneixerà a partir del 15 de juny de 2023. Tots aquells curtmetratges que hagin estat finalment seleccionats, els serà comunicada la seva participació amb almenys dues setmanes abans de l’inici de les projeccions.

Important: Les projeccions de la Secció Oficial competitiva i de les Seccions Mostra´t (no competitiva) seran del 14 al 20 de juliol de 2023, a partir de les 21:45 aproximadament (hora espanyola), al Parc “Hort del Xocolater ” (centre de la Fundació Mediterrani) i a la Platja d’Arenals del Sol.
En el moment de comunicar la selecció, l’Organització enviarà a cadascun dels finalistes un pdf. de les condicions de projecció , els llorers de secció oficial i el recordatori dels formats òptims d’àudio i vídeo i el detall del lloc de projecció. Al parc “Hort del Xocolater” (Elx) hi ha un aforament per a mil persones màxim.

Important: és obligatori la incorporació dels llorers de Secció Oficial per a tots els seleccionats al FICIE.

Al punt de projecció de la Platja d’Arenals del Sol (Elx) hi ha un aforament per a unes tres-centes persones màxim.

La Secció Mostra’t NO és competitiva i té l’objectiu de donar suport al cinema en curt realitzat per autors il·licitans, associacions, alumnes de centres educatius, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, així com aquells curtmetratges facilitats per Amazon Prime Video Channel “ TVCortos” que destaquin per haver estat nominats als Premis Óscar.

Amb això es vol incidir en valors d’igualtat, els drets humans i la formació en producció audiovisual local tant als futurs cineastes com als joves com a públic consumidor de cinema. Aquestes projeccions s’efectuen a les mateixes ubicacions i a les mateixes dates però de 21:30 a 21:45 (hora espanyola), aproximadament, segons necessitats de programació.

Així mateix, Amazon Prime Video Canal “TVCortos” contactarà amb els autors dels curtmetratges seleccionats a Secció Oficial per recavar els permisos necessaris per ser projectats a la seva plataforma.

L’Organització del FICIE publicarà als seus mitjans de comunicació habituals, a la seva web i a les xarxes socials, el calendari i la programació de les projeccions.

Important: La participació en aquest Festival implica la cessió dels drets de difusió de les imatges enviades dins l’àmbit del mateix Festival, que quedaran arxivades per l’organització si es considera oportú i de mutu acord amb els propietaris de l’obra.

Si escau, certifiqueu l’adhesió a SGAE o una altra entitat de gestió de drets d’autor. En aquest punt, no es considerarà cap obligació per part del Festival si no es facilita la dada.

COM ES PROJECTA?

Important: Un cop coneguts els curtmetratges que formaran part de la Secció Oficial, l’Organització contactarà amb l’Autor/Productor/Distribuïdor per sol·licitar-los les còpies de projecció en alta qualitat que hauran d’estar en poder màxim el 25 de juny de 2023, de òptima unes dues setmanes abans de l’inici de les projeccions.

Els curtmetratges seleccionats hauran de ser idèntics en durada, contingut i títol als presentats a les plataformes oficials associades i als enllaços de Vimeo presentats. El seu incompliment comporta la desqualificació.

Important: L’Organització aposta per la màxima qualitat a les projeccions i garantirà la satisfacció de l’Autor/Productor/Distribuïdor. Els formats de vídeo recomanats per a aquest festival són mov, mp4 i amb una resolució de 1080, enquadrament de 16:9.

La forma d’enviament serà via en línia: Dropbox, Google Drive, Onedrive, Wetransfer, etc. NO s’admetran enviaments per mitjans físics (memòries, pendrive, etc.).

Important: Amb l’ànim d’assolir tots els públics, aquest any l’Organització donarà l’opció i sol·licitarà el permís als autors/distribuïdors/productors de les obres seleccionades per poder realitzar projeccions online els mateixos dies amb les mesures de seguretat habituals i les restriccions geogràfiques requerides. És opcional, NO obligatori. Un mateix curt pot ser projectat davant del públic presencial i en línia al mateix temps o només davant del presencial, a triar.

Important: L’Organització vol facilitar la presentació i el networking dels seleccionats espanyols.

En conseqüència, organitzarà una sèrie d’activitats que seran publicades a la web oficial del FICIE . Als seleccionats se’ls oferirà viatge, dieta i estada de més d’una nit d’hotel (si és possible, segons les disponibilitats hoteleres i d’agenda dels seleccionats) a l’Autor/Distribuïdor/Productor de l’espanyol seleccionat més acompanyant, informant-los del dia de projecció del curtmetratge.

QUINES CATEGORIES DE CONCURSANTS HI HA?

Important: En el moment d’inscriure els seus curtmetratges a les plataformes oficials del FICIE l’Autor/Productor/Distribuïdor decidirà a quina categoria inscriu el seu curtmetratge. Cada curtmetratge es pot inscriure a una única categoria, no a diverses.

No obstant això, l’Organització i/o els Jurats de Selecció del FICIE tindran la potestat de traslladar de categoria aquells curtmetratges que, segons el seu criteri, no estiguin en què els correspongui i que, en conseqüència, puguin optar millor pels premis del palmarès.

 • Categoria Ficció: Els que s’inscriguin a aquesta categoria seran autors de Ficció espanyols i internacionals que vulguin optar al Premi “Fundació Mediterrani” al Millor Curtmetratge, Millor Curtmetratge Europeu , Millor Curtmetratge Internacional i Millor Curtmetratge Iberoamericà.
 • Categoria Animació: Els que s’inscriguin a aquesta categoria seran autors d’Animació espanyols i internacionals que vulguin optar al Premi al Millor Curtmetratge d’Animació, Millor Curtmetratge Europeu, Millor Curtmetratge Iberoamericà i Millor Curtmetratge Internacional.
 • Categoria Documental: Els que s’inscriguin a aquesta categoria seran autors de documental espanyols i internacionals que vulguin optar al Premi “Ciutat d´Elx” al Millor Curtmetratge Documental, Premi al Millor Curtmetratge Europeu, al Millor Curtmetratge Iberoamericà i al Millor Curtmetratge Internacional.
 • Categoria Fes Curt: Premi al qual poden optar aquelles produccions que provinguin d’autors de la Comunitat Valenciana i/o de Festivals de Cinema de la Comunitat Valenciana i/o de productores radicades en aquesta Comunitat Autònoma .

Poden ser obres de Ficció, Animació o Documental i preferiblement en llengua valenciana o subtitulat.

 • Categoria Autor Novell: Podran optar tant autors espanyols com internacionals que hagin realitzat fins i tot el seu tercer curtmetratge que vulguin optar al Premi “Cineclub Luis Buñuel” al Millor Curtmetratge Novell. Poden ser obres de Ficció, Animació o Documental.
  ● Categoria Drets Humans: Podran optar autors internacionals de països mediterranis o vinculats a ell*, que vulguin optar al Premi al Millor Curtmetratge sobre Drets Humans. Poden ser obres de Ficció, Animació o Documental.
  ● Categoria Mobile Filmmaker Pro: Podran optar tant autors espanyols com internacionals la producció dels quals hagi estat efectuada mitjançant smartphone. Pot ser de ficció o documental. Més amunt es comenten els detalls de la categoria.

* Es consideren mediterranis a efectes del festival:

a) S’entenen per països mediterranis tots els pertanyents al litoral del mar Mediterrani: Albània, Algèria, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Xipre, Egipte, França, Grècia, Israel, Itàlia, Líban, Líbia, Malta, Marroc, Mònaco, Montenegro, Palestina, Eslovènia, Espanya, Síria, Turquia, Tunísia.

b) S’entenen com a països vinculats a les cultures mediterrànies Andorra, Jordània, Kosovo, els territoris del Kurdistan (dins Iran, Iraq, Síria i Turquia), Sant Marí, Macedònia del Nord, Mauritània, República Àrab Sahrauí Democràtica i Romania.

PALMARÈS CONJUNT DE LA 46a EDICIÓ: 13.000 EUROS EN PREMIS

PREMI “FUNDACIÓ MEDITERRANI” AL MILLOR CURTMETRATGE DE FICCIÓ. Està dotat amb 3.000 euros i Trofeu Dama *1. En el cas que el guanyador sigui nacional, entrarà a la preselecció per als Premis Goya 2024.

PREMI “CIUTAT D´ELX” AL MILLOR CURTMETRATGE DOCUMENTAL*2. Està dotat amb 3.000 euros i Trofeu Dama. En el cas que el guanyador sigui nacional, entrarà a la preselecció per als Premis Goya 2024.

PREMI D’ANIMACIÓ, de qualsevol nacionalitat. Està dotat amb 3.000 euros i Trofeu Dama.

PREMI EUROPEU, en qualsevol categoria i pertanyent a l’àmbit europeu (no Espanya). Dotat amb 1.000 euros i Trofeu Dama.

PREMI IBEROAMERICÀ, en qualsevol categoria i pertanyent a Hispanoamèrica i Brasil. Dotat amb 1.000 euros i Trofeu Dama.

PREMI FES CURT, dotat amb 500 euros i Trofeu Dama. El qual podrà ser elegit en qualsevol de les categories i la producció de les quals procedeixi d’autors de la Comunitat Valenciana o de productores radicades en la dita comunitat autònoma i preferentment en valencià o subtitulades en aquest idioma.

PREMI “CINECLUB LUIS BUÑUEL” AUTOR NOVEL, dotat amb 500 euros i Trofeu Dama, elegible en qualsevol de les categories. Podran optar tant autors espanyols com internacionals que hagin fet fins al tercer curtmetratge.

PREMI MOBILE FILMMAKER PRO, dotat amb 500 euros i Trofeu Dama, a partir del tercer curtmetratge. Poden ser Ficció o Documental, als quals poden optar tant autors espanyols com internacionals la producció dels quals hagi estat efectuada per smartphone de gamma alta i que tinguin, almenys, tres curtmetratges.

PREMI “HORT DEL XOCOLATER” DEL PÚBLIC, dotat amb 500 euros i Trofeu Dama dintre aquells curtmetratges espanyols i internacionals que formin part de la Selecció Oficial del FICIE. Serà elegit el curtmetratge que més vots hagi rebut del públic assistent a les projeccions de la Secció Oficial a l’Hort del Xocolater entre el 14 i el 20 de juliol de 2023.

Important: Arribat el cas, a criteri de l’Organització i/o del Jurat, algun d’aquests premis es pogués quedar desert.

Important: El FICIE atorgarà els llorers de cada premi als guardonats i és de compliment obligat la seva inserció en el curtmetratge.

Important: El FICIE no obliga els seus guanyadors a venir a recollir els premis, ni condiciona això la concessió d’un premi, però dona les facilitats a dalt comentades perquè puguin assistir amb el públic de la ciutat d’Elx.

Important: Alguns d’aquests premis seran proclamats abans de la Gala de Clausura del 21 de juliol de 2023. El com, quan i on seran anunciats amb la deguda antelació i pels mitjans de comunicació habituals, digitals i xarxes socials.

En aquesta edició del FICIE s’ha arribat a les col·laboracions i premis conjunts següents:

PREMI AL MILLOR CURTMETRATGE SOBRE DRETS HUMANS, de qualsevol categoria i pertanyent al litoral mediterrani i/o vinculat a ell *3, excepte Espanya, en col·laboració amb SocialMed València – Festival dels Drets Humans de la Mediterrània. Està dotat amb 1.000 euros i Trofeu Dama.

Important: Arribat el cas, a criteri de l’Organització i/o del Jurat, aquest premi podria quedar desert.

L’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA) lliurarà el Premi CIMA a la Millor Cineasta dotat amb la seva estatueta i abonament d’un any a aquesta associació.

Important: Arribat el cas, a criteri de CIMA, aquest premi podria quedar desert.
El guanyador del Premi Mobile Filmmaker Pro entrarà directament com a finalista al Festival de Cinema per a Smartphone Cinephone a la seva edició 2023.

El guanyador de la Mostra de Cinema Jove d’Elx, en la seva edició 2022 i 2023, entrarà directament com a seleccionat a la nostra Secció Oficial de Curtmetratges, categoria Ficció d’aquesta edició.

A criteri del jurat i de l’Organització del Festival Internacional de Cinema de Reykjavík, un o diversos curtmetratges espanyols de la Secció Oficial o del Palmarès seran finalistes a l’edició 2023.

Des d’Amazon Prime Video Channel “TVCortos” es posaran en contacte, a la seva discreció, amb els autors que integren la Secció Oficial per obtenir els permisos corresponents per poder transmetre’ls a la graella.

Important: Finalment, el FICIE anirà anunciant i incorporarà totes aquelles noves col·laboracions i premis que no hagin estat tancats en el moment de la publicació d’aquestes bases.

*1 Complint amb la normativa fixada per l’Acadèmia de Cinema per als Premis Goya de l’Edició 2023 per a Ficció, entrarà a la Preselecció automàticament.

*2 Complint amb la normativa fixada per l’Acadèmia de Cinema per als Premis Goya de l’Edició 2023 per a Ficció, entrarà a la Preselecció automàticament.

*3 Es consideren mediterranis a efectes del festival:

a) S’entenen per països mediterranis tots els pertanyents al litoral del mar Mediterrani: Albània, Algèria, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Xipre, Egipte, França, Grècia, Israel, Itàlia, Líban, Líbia, Malta, Marroc, Mònaco, Montenegro, Palestina, Eslovènia, Espanya, Síria, Turquia, Tunísia.

b) S’entenen com a països vinculats a les cultures mediterrànies Andorra, Jordània, Kosovo, els territoris del Kurdistan (dins Iran, Iraq, Síria i Turquia), Sant Marí, Macedònia del Nord, Mauritània, República Àrab Sahrauí Democràtica i Romania.

QUÈ ES FA AMB ELS CURTMETRATGES I AMB LES DADES PERSONALS EMMAGATZEMATS?

L’autor/director/distribuïdor de les obres presentades a concurs declara que aquestes són de la seva autoria, direcció i producció i que, sent originals, estan lliures de reclamacions de tercers.

Sense perjudici del ús i comercialització que l’autor/Director/Distribuïdor realitzi de l’obra premiada, l’Organització estarà facultada per a:

 • El dret a la conservació de les obres en un arxiu digital amb l’objecte que puguin ser visualitzades únicament pels usuaris durant la setmana de projeccions a les seus del FICIE al parc “Hort del Xocolater” (Elx) i a la Platja d’Arenals del Sol (Elx).
 • Els drets limitats de comunicació pública de les obres guanyadores per tal que la Fundació Mediterrània, per mitjà de les activitats que organitza o col·labora, pugui efectuar totes les projeccions que siguin necessàries per tal de fer promoció de les obres guanyadores. Les projeccions serviran per fer difusió del curtmetratge i del mateix Festival, sempre que això no afecti la distribució i possible comercialització del curtmetratge i comptant amb els permisos necessaris per poder projectar les obres de la Secció Oficial i/o negociarà el fee o cànon per poder projectar-les.
 • Els drets de reproducció de les obres guanyadores per tal que pugui ser arxivada i que la Fundació Mediterrània pugui fer una edició especial en format cd, dvd o similar en què l’obra s’inclogui juntament amb la resta d’obres presentades a la present o anteriors Edicions del Festival Internacional de Cinema Independent d’Elx, però sempre comptant amb l’autorització de l’Autor/Director/Distribuïdor amb l’ànim de no perjudicar-ne la distribució i comercialització.
 • La Fundació Mediterrània dona suport a la indústria del cinema del curtmetratge abonant drets d’autor a la SGAE en totes les reproduccions, ja siguin durant les projeccions de la Secció Oficial o bé en altres cicles que s’organitzin.
 • Totes les dades personals i únicament es conservaran les adreces de correu dels inscrits a l’edició del FICIE a efectes de comunicació de noves edicions. També s’usaran a aquest efecte els inscrits al butlletí de notícies a la web oficial del FICIE.

COM I QUAN ES PAGEN ELS PREMIS?

L’Organització del FICIE contactarà amb tots els premiats per indicar-los les condicions de pagament. L’Organització es compromet a realitzar el pagament en un màxim de tres mesos després de disposar de la informació corresponent amb les excepcions següents:

 • Si l’Organització no pot establir contacte amb el guanyador/guanyadors en aquest termini, la quantia del premi es revertirà a la Fundació Mediterrani com a organitzadora del FICIE.
 • Si l’Organització no pot fer la transferència bancària a causa d’embargaments comercials internacionals.
 • La dotació econòmica dels premis són quantitats brutes a les quals se’ls aplicarà les retencions corresponents per la legislació espanyola i internacional.

I L'ENVIAMENT DELS TROFEUS?

Els trofeus que no hagin estat recollits pels premiats no assistents seran remesos a posteriori de la Gala de Clausura.

A causa dels condicionants de seguretat i higiene previstos per les autoritats sanitàries originats per la pandèmia Covid-19, els trofeus seran degudament empaquetats, higienitzats i segellats i posteriorment enviats als guanyadors a través del servei de missatgeria internacional SEUR.

Després d’acabar aquesta edició, l’Organització contactarà amb l’Autor/Productor/Distribuïdora per sol·licitar-los adreça postal i telèfon de contacte.

Si l’Organització no pot contactar o disposar d’una adreça postal per lliurar degudament els trofeus dels autors que no van poder venir a recollir-los, els tornaran a la Fundació Mediterrània, que els guardarà en dipòsit.

El mateix s’aplicarà en el cas que hi hagi embargaments comercials al país destí i no es pugui fer el lliurament.

Desplaça cap amunt

Subscriu-te a la newsletter

No et perdes res del nostre festival.

FUNDACIÓ MEDITERRANI com a responsable del tractament i legitimat pel seu consentiment tractarà les seues dades amb la finalitat de gestionar l’enviament d’informació i prospecció comercial i enviament de butlletins informatius. No cedim la informació a tercers excepte per imperatiu legal. Té dret a accedir, rectificar, oposar-se i suprimir les dades, així com altres drets, com es detalla en la segona capa d’informació. Pot consultar informació addicional i més detallada sobre Política de privacitat i Protecció de les seues dades personals.